Business Region Örebro

Örebroregionen

Det går bra för Örebroregionen. Företagen går bra och arbetsmarknaden är stark. De senaste åren har antalet bolag ökat med hela 25 procent. Det här är något som resten av landet har märkt av.

Vi har mer än 13 000 företag inom många olika branscher som det går bra för just nu – it-, teknik & industri, vård & omsorg, bygg, bank & finans och utbildning & forskning.

Och det är stabilt

Förutom ett näringsliv som går som tåget har vi en stark offentlig sektor. Du hittar över 26 statliga myndigheter i våra tolv kommuner. Till exempel Transportstyrelsen, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Kriminalvården och SCB för att nämna några.

Det går bra för vårt universitet också. Det har 18 000 studenter och 1 200 anställda. Du kan välja mellan 80 utbildningsprogram och 700 fristående kurser. Och du kan bli allt från sommelier till läkare.

Bästa läget

Örebroregionen ligger nära. Det är korta restider mellan kommunerna och korta restider till flera stora städer. Allt från 6 minuters tågresa mellan Örebro och Kumla till en timme och en kvart med tåget från Hallsberg till Stockholm.

Det finns en anledning till att allt fler företag väljer Örebroregionen. År efter år får vi topplaceringar när landets bästa logistiklägen rankas. 2019 blev vi rankade som nummer två. Här når man 70 procent av landets befolkning inom 30 mil. Att vi dessutom satsar hårt på att det ska gå smidigt att förflytta sig de 30 milen skadar ju inte.

Förutom goda tåg- och vägförbindelser kan vi stoltsera med en expansiv flygplats. Här hos oss är det bara tio minuter mellan ytterdörren och flygplatsen.

Fakta

Invånarantal: ca 300 000

Arbetsmarknad: fjärde största arbetsmarknadsregionen i landet

Antal företag: ca 13 000

Största arbetsplatserna: Region Örebro län, Humana Assistans AB, Epiroc Drills AB, Örebro universitet, Ahlsell Sverige AB, SAAB Dynamics AB